Д-р Елкова: Болните все по-вече ценят физиотерапията, защото им помага

   Д-р Хариета Елкова е началник отделението по Физикална и рехабилитационна медицина при МБАЛ”Св. Пантелеймон” Пловдив” ЕООД. То е създадено през  1979г. от доц. Ивайло Пашев. То е първото физиотерапевтично отделение със стационар за лежащо болни в Пловдив. Скоро след откриването му  става база за обучение на рехабилитатори, а по-късно и за лекари специализиращи физикална и рехабилитационна медицина. Отделението разполага с 45 легла за лежащо болни в стационара, но също така обслужва и пациенти, лежащи в другите отделения на болницата, както и пациенти които желаят да се лекуват при амбулаторно (извънболнично) насочени от семейния лекар или друг специалист. Около 150 души на месец преминават през отделението за рехабилитация. Най-често се лекуват хора с неврологични и ортопедични проблеми. Повечето от тях са жени. Според д-р Елкова това не означава, че дамите са по-загрижени за здравето си от мъжете. 

В стационара се работи с договор с НЗОК. По клинични пътеки за:

-Заболявания на Централна Нервна Система (ЦНС)  - след понесен    мозъчен  инсулт, мултиплена склероза, Болест на Паркинсон и др.,

-Заболявания на  Периферна Нервна Система – Увреждания на междупрешленните дискове с радикулопатия, Увреждания на периферни нерви, след операция на дискови херний на различни нива и др.,

-Заболявания на Опорно двигателния апарат – дегенеративни и или ортопедични и травматологични като Коксартроза, Гонартроза и т.н.,  състояния след счупвания, след алопластика на тазобедрена или колянна става, след травми на мускули и сухожилия и др.,

-След Миокарден  инфаркт или сърдечни операции и др.

Използват се основно средствата на физикалната и рехабилитационна медицина - кинезитерапия, светло и електролечение, термотерапия и др.  като при нужда се комбинират с медикаментозна терапия в зависимост от нуждите на пациентите.

Обезпечени са с апаратура- отговарят на медицинския стандарт на специалността за 2-ро ниво на компетентност. В отделението работят 4 ма лекари със специалност по физикална и рехабилитационна медицина,  кинезитерапевт, рехабилитатори и мед. Сестри.

 

Д-р Елкова, какви болни постъпват най-често за лечение във Вашето отделение

При нас най-често постъпват болни с много разнородни заболявания: като заболявания на ЦНС- след мозъчен инсулт, Болест на Паркинсон, MS и др.,заболявания на нервната с-ма - при увреждания на междупрешлените дискове и периферни нерви и др., след травми на крайниците например след фрактури или след операций като алопластика на тазобедрена или коленна става, след артроскопия и още много и различни заболявания.

 

Как постъпват за лечение в отделението, кои ги насочва

Пациентите ни обикновено са насочени за рехабилитация от Личните си лекари или от колегите - специалисти от други области на медицината работещи както в болнична така и в извънболнична помощ.

Ако пациента до момента е лекуван в ЛЗ за болнична помощ, той постъпва при нас с епикриза от съответното заведение и направление за хоспитализация.В случайте, когато е насочен от Личен лекар или от колеги специалисти от извънболнична помощ, то те са му направили необходимите изследвания, обективизиращи състоянието му към момента и заедно с направлението за хоспитализация го насочват за лечение при нас.

Важна подробност при нас е , че приемът ни е само планов и затова пациентите, който желаят да се лекуват при нас първо биват преглеждани в консултативния кабинет на отделението и ако отговарят на индикациите заложени в клиничната пътека, биват приемани или се записват в листата на чакащи.

Когато пациентите желаят извън болнично лечение е достатъчно да имат направление ( бланка N 3) от семейния лекар или друг специалист

 

Какво е отношението на пациентите към физиотерапията  и рехабилитацията

Напоследък нашата специалност започва все повече да се цени от пациентите, защото те оценят това, което им дава рехабилитацията, а именно по-бързо възстановяване, вяра в собствените възможности, повишава тяхната независимост по отношение на самообслужването им и подобрява качеството им на живот. Оптималното  време за започване, продължителността и интензивността на рехабилитацията се определя от лекаря специалист по физикална и рехабилитационна медицина в екип с други специалисти. 

Имате ли някакви препоръки към КП по които работите

Има доста какво да се желае от така наречените Клинични Пътеки , по които работим към момента. За нас те са основен източник на финансиране, но в тях има големи пропуски. За мен лично основен недостатък е шаблона на работа, които те налагат. Във всички физиотерапевтични пътеки по които ние работим е записано, че пациента може да се лекува еднократно годишно с престой от 7 дни- това заплаща Здравната каса с изключение на инсултите, но само за първите 24 месеца от възникването на заболяването се допуска 2-ри прием за лечение.

Аз лично не смятам, че можем да поставим всичките си пациенти под общ знаменател независимо от тяхните  заболявания, състояние, възраст. Да за някои може да е достатъчно, но за други звучи просто несериозно.  При някои болни, тъкмо започваме да установяваме ефекта от работата ни, болния добива увереност, че нещата потръгват и ние го изписваме. Т.е. оставяме го да се оправя сам както може.Това показва безхаберие от страна на държавата, защото коя държава си позволява да губи хора в работоспособна възраст, които вместо да се върнат възможно най- скоро на работа „увисват” на ръцете на своите близки да се грижат за тях и не рядко също остават без работа.Така вместо да се плати за още няколко дни лечение се трупат бъдещи  загуби.

От друга страна цената,  която заплаща здравната каса за нашия труд  е меко казано обидна. С всеки пациент се работи индивидуално, всеки пациент има различни нужди и потребности и не става ясно за кое точно заплаща касата – престой, изследвания, лечение?

 

http://www.plovdivskinovini.com/index.php/health/ask/item/41014